Şövalyeler, büyücüler, elfler, orklar; kalkanlar, kılıçlar, büyücüler… Bu kelimeler pek çoğunuza neyi hatırlatıyor? Elbette herkesin farklı cevapları vardır, ama genellikle akla ilk gelen Tolkien‘in Yüzüklerin Efendisi olmuştur. Peki bu kelimelere oynanış elementlerinden anahtar sözcükler eklesek akla ilk ne gelir? Zarlar, karakter kağıtları, ırklar, sınıflar, puanlar. Bu kelimeler, pek çoğumuzun aklına gelen ilk şeyi değiştirebilir; o değişen şey de Dungeons & Dragons olacaktır muhtemelen. FRP kavramının temelini kırmızı harflerle yazdıran oyun. Aslında aynı zamanda MMORPG‘lerde yaptığımız işin, yani karakteri yaratıp, canavarlarla savaşıp, görev yapıp, tecrübe puanı kazanıp, level atlayıp güçlenme geleneğinin temelini atan, 40 yıla yaklaşan bir oyun. Ve bu oyun zamanla hikayesini çizgi romanlara, filmlere, video oyunlarına kadar duyurmuştur. Bugün o video oyunlarından birine değineceğiz. Bu oyun da:
FRP’nin Babası Dungeons & Dragons
Fakat bu oyuna değinmeden önce size bu oyunun kaynağı olan Dungeons & Dragons‘un nasıl ortaya çıktığından bahsetmek istiyorum. Bilmeyenler için Dungeons & Dragons, ardından gelen çoğu türevine ilham veren Yüzüklerin Efendisi‘nin yazarı Tolkien‘in vefat ermesinden sonra, 1974‘te Gary Gygax ve Dave Arneson‘ın elinden çıkan bir FRP oyunu. Oyunun temelleri ilk başta basit sınıf ve ırklarla konulmuştu. Mesela, savaşçı sınıfı, büyücü sınıfı, hırsız sınıfı, insan ırkı, elf ırkı, cüce ırkı vs. Oyunun alanları da çok kısıtlıydı. Çünkü günümüzde bilinen D&D evrenleri, daha o zamanlar yapılmamıştı. Oyunun temeli Amerika‘da tutunca yapımcılar, bunu geliştirmeye karar verdiler ve 3 sene sonra temel kurallara sahip olan D&D‘yi gelişmiş bir şekilde “Advanced Dungeons & Dragons” adı altında çıkardılar. Hem de daha çok ırk, sınıf, büyü, yaratık, alan, harita ve evrenlerle. Bundan dolayı oyuncular, Advanced D&D‘ye aynı zamanda D&D 1st Edition da derler. 1990 yılında oyunun 2. edisyonu çıktı ve tüm dünyada FRP patlaması yaşandı. Çünkü bütün dünyada oyun popüler oldu ve farklı dillere çevrilmeye başlandı. Fakat tüm dünyada oynansa bile FRP oyuncularını 90’larda çalkantılı bir süreç bekliyordu. Çünkü 90‘ların başında FRP oynayan insanlar satanist ilan edilmişti. Çünkü o dönemde Papa, tüm katoliklere bu oyunu oynama yasağı vermişti. Papa’ya göre bu oyun iblisler ve şeytanlar içerdiği için oyunu oynayanların şeytana hizmet ettiğine dair bir fetva vermişti. O yüzden D&D‘nin 2. edisyonuna geçilirken şeytan ve iblis kelimeleri değiştirilerek oyun, oyuncuların karşısına çıkarılır ve böylece tüm dünyada D&D çılgınlığı yeniden başlar. Böyle bir oyun tuttuğu zaman ardından ne gelir? Tabii ki yeni edisyonlar, filmler, animasyonlar, çizgi romanlar ve video oyunları…
Peki bu oyun, ülkemizde ne kadar yaygın? Bu oyun, Türkiye’de de oldukça yaygın. Ama COVID-19 pandemisi ortaya çıkmadan önce oyuncular, FRP‘yi vakit bulamadıklarından ötürü oynamakta zorlanıyorlardı. Fakat son 7-8 yılda çıkan FRP uygulamalarıyla görüntülü bir şekilde oynamak mümkün hale geldi. Hatta bu uygulamalar COVID-19 pandemisinde işe yaradığını kanıtlamış oldu. Peki, Neverwinter’ın D&D‘yle ilişkisi nedir?
2)Neverwinter’ın Yapım Süreci
Atari, 2009 sonbaharında Cryptic Studios‘u satın aldıktan sonra Ağustos 2010‘un sonlarında, Cryptic Studios‘un geliştireceği oyun olan Neverwinter‘ı 2011‘in sonlarında yayınlanması planlanan bir sürümle duyurdu. Oyunun Forgotten Realms evrenindeki Neverwinter şehrinde geçen bir MMORPG olduğunu belirtti. Fakat Atari, Mayıs 2011‘de Cryptic Studios‘u satacağını, ancak şimdilik Neverwinter‘ın yapımına devam edileceğini belirtti. Cryptic Studios, Perfect World Entertainment tarafından satın alındı ve Neverwinter 2012‘ye ertelendi. Perfect World, Atari‘nin D&D’nin yapımcı şirketi olan Wizards of the Coast ile D&D lisansı ile açtığı davanın sonuçlanması sırasında Atari‘den oyunu yayınlama haklarını da satın aldı. Perfect World, bir önceki yıl duyurulduğu co-op multiplayer oyun olan Neverwinter‘ın 5 Ekim 2011‘de oynaması ücretsiz bir MMORPG‘ye geçtiğini duyurdu. Bu durum, oyunun çıkışını 2012‘nin sonlarına erteledi. Aslında, oyunun daha iyi hale gelebilmesi için 2013‘ün başlarına ertelenecekti. 8 Şubat 2013 ile 14 Nisan 2013 tarihleri arasında oyunun kapalı beta testi yapıldı. Açık beta testi ise 30 Nisan 2013‘te başladı. Ve ardından 22 Haziran 2013‘te Neverwinter, oyunculara açıldı.
3)Neverwinter
Neverwinter, önceden de bahsettiğimiz gibi Forgotten Realms evrenindeki Neverwinter şehrinde geçen, oynaması ücretsiz bir MMORPG oyunu. Normalde oyunlardan bahsedilirken önce hikayeyi anlatırım, ama bu sefer daha çok oynanışa değinsem daha iyi olur. Çünkü Neverwinter‘ın hikayesi belli zamanlarda çıkan module’lerle, yani D&D‘nin orijinal hikayelerinden uyarlanmış olaylarla devam etmekte. Ama size hikayeyle ilgili en azından şunu belirteyim. Hikayenin başladığı olay Neverwinter kuşatması. İçerisinde yaşananlardan bir tanesini söyleyecek olursam, o da The Battle of Sleeping Dragon Bridge olur. Bunu okuyan D&D okuyucuları, en azından anlar. Anlamayan oyunculara bu hikayeyi anlatsam buradan Icewind Dale‘e kadar yol olur. O yüzden bu hikayenin başlangıç kısımlarını okuyun, geri kalanını da oyunda görün.
Oyunda oynanış kurallarına değinecek olursak, Neverwinter D&D‘nin 4. edisyon kurallarına bağlı olarak oluşturulmuş bir oyun. 4. edisyonun D&D‘de daha çok bilgisayar oyununu andıran mekaniklere sahip bir oynanışı vardır. Şimdi hep edisyondan bahsediyorum ya, nedir bu edisyon? Versiyon gibi düşünebilirsiniz. D&D, her edisyonla birlikte çok ciddi kural değişikliklerine gitti. Bu edisyonlar sayesinde oyuna yeni büyüler geldi, eski büyüler gitti, yeni oyananabilir ırklar ve sınıflar geldi vs. Böylece oyun hem gelişiyor hem de oyunun kuralları daha oynanabilir bir hale bürünüyor. Peki bu edisyon, Neverwinter‘a nasıl bir oynanış vermiş?
Oyunu açtığınızda D&D‘de olduğu gibi karakterinizin ırkını, sınıfını, yetenek puanlarını, görünüşünü, doğum yerini, T.C. Kimlik Numarası’nı, sağlık sigortasını vs. belirliyorsunuz. İşin şakası bir yana, hangi ırkı ve sınıfı seçtiğiniz önemli. Seçtiğiniz ırk ve sınıfa göre karakteriniz birtakım avantajlara sahip oluyor. Mesela insan ırkını seçerseniz, yetenek puanlarınızdan birini 3 puan arttırabilirsiniz. Sahip olduğunuz sınıfa göre iki temel yetenek ve alttaki kristal dolduğunda kullanabileceğiniz iki yetenek var. Kullanmadığınız kılıç, kalkan vs. ekipmanları dönüştürebilir, bazı görevlere takım kurarak girebilir, mağazadan isterseniz Zen para birimiyle item, ekipman vs. satın alabilirsiniz. Dirilme noktasında başlangıçta belirlediğiniz dine göre tanrılara dua edip item kazanabilirsiniz. Aslında yapabileceğiniz başka şeyler de var, ama aklıma şimdilik bu kadar geliyor. Belki, ilerde Neverwinter‘la ilgili yapabileceğim bir rehber serisiyle oyunu daha yakından tanıtabilirim.
4)Sonuç
Sonuç olarak baktığımızda Neverwinter, grafiksel açıdan günümüze göre biraz geride kalsa bile diğer MMORPG‘lere göre daha zengin içeriklere sahip bir oyun. Oyunun hikayesi şu anda Avernus module’ü ile devam etmekte. Bu oyunu çok fazla anlatamadım, oynayabildiğim kadarını sundum size. Çünkü Forgotten Realms evreni, tam olarak alışamadığım bir evren. O yüzden bu oyunu anlatırken biraz yalpaladım. Eğer hatam olduysa kusura bakmayın.
Şimdilik benden bu kadar. Belki ilerde oyunda nasıl ilerlediğimi anlatmak için bir yazı yazabilirim. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.