Son dönemde Larian Studios’un yaptığı ”Divinity Original Sin II” ile birlikte sıra tabanlı savaş mekaniğine sahip rol yapma oyunları oyun dünyasında tekrar yükselişe geçti. Bu yükselişle beraber birçok bağımsız yapımcı oyunlarını bu türde yapmak için cesaret buldu ve çeşitli kickstarter projeleri başlattılar. Bu yapımcılardan birisi de “Tactical Adventures” isimli bağımsız bir oyun yapımcısı. Şu an için geliştiricinin tek oyunu geliştirmekte oldukları Solasta: Crown of the Magister. Dilerseniz erken erişimdeki, Zindanlar ve Ejderhalar temalı bu oyunun incelemesine geçelim.
Hikaye Hakkında
Solasta fantastik bir evrende geçmekte. Bu evrende bin yıl öncesine kadar elf imparatorlukları hüküm sürüyor. Ancak Cataclysm isimli bir büyü patlaması ile elf imparatorlukları sahip oldukları değerli hazineleri ile kumlar altına gömülüyor ve Dünya’da daha önce görülmemiş bir kötülük serbest kalıyor. Kumlar altındaki bu tehlikeli bölge Badlands ismiyle adlandırılıyor ve kimse kolay kolay bu bölgeye adım atmak istemiyor. Kumlar altındaki hazinelerin değerinin farkında olan insan imparatorlukları, maceracıları kiralayarak Badlands üzerinde keşifler ve araştırmalar yapmak istiyorlar. Ekibimiz de bu maceracılar içerisinde yer alıyor. Gizemlerle ve keşfedilecek yerlerle dolu bu Dünya’ya adım atıyoruz.
Solasta’nın evreninin ilgi çekici olduğunu söylemek lazım. Gizemlerle, efsanevi eşyalarla ve bin bir çeşit kötülükle dolu bu Dünya’yı keşfetmek gerçekten haz verici. Genel anlamda hikayenin alt metinleri iyi işlenmiş. İlerledikçe insan hikayenin gidişatını daha da merak ediyor.
Karakter Yaratma ve Takım Kurma
Karakter yaratma kısmı büyük ölçüde D&D’ye bağlı kalıyor. Kabiliyetlerimizden, Irklara, sınıflara ve hatta karakter geçmişlerine kadar her şey FRP oynuyormuşsunuz hissi veriyor.
Oyuna giriş yapmadan takımımızı kurmamız gerekiyor. Takımımız maksimum 4 kişi olabiliyor. Yarattığımız karakterlerin ırkını, sınıfını, geçmişini, kabiliyetlerini, yönelimlerini ve hatta kişiliklerini biz belirliyoruz. Ancak oyun sırasında takımımıza katılabilecek yeni kişilerle tanışmamız ve hoşumuza giderse takımımızda değişiklik yapmamız gibi bir durum şu an için yok. Tüm macerayı kurduğumuz bu ekip ile tamamlıyoruz. O yüzden nasıl bir takım kurmak istediğimizi iyi planlayıp oyuna öyle başlamakta fayda var.
Oyunda temelde 5 ırk var. Bunlar; Elfler, Cüceler, İnsanlar, Yarı-Elfler ve Buçukluklar (Halflingler). Elfler, Cüceler ve Buçukluklar kendi içerisinde 2’şer alt ırka ayrılıyor. Yani toplamda 8 ırk var diyebiliriz. Her ırkın birbirinden farklı özellikleri var ve bu özelliklerin çoğu birebir D&D’den alınmış. Oyunda şu an için 6 sınıf var. Bunlar; Ruhban, Savaşçı, Paladin, Kolcu, Haydut ve Büyücü. Her bir sınıfın birden fazla alt sınıfı bulunuyor ve bu alt sınıfların her biri oyun içerisindeki savaşları ve diyalogları değiştirebilecek özelliklere sahip.
Gelelim oyunu diğer oyunlardan ayıran temel özelliğine, yani kişilik şekillendirme kısmına. Oyundaki karakterlerimizin kişilikleri seçmiş olduğumuz geçmiş ve yönelime (Ör: Kaotik kötü) göre şekilleniyor. Oyunda tercih edebileceğimiz 8 farklı geçmiş bulunuyor. Seçtiğimiz geçmiş ile ayrıca başlangıç eşyalarımızı da belirlemiş oluyoruz. Geçmişimiz bize 4 kişilik özelliği sunuyor ve 2’sini seçmemize izin veriyor. Aynı şekilde yönelimimiz de 4 kişilik özelliğinden 2’sini seçmemize olanak tanıyor. Böylece 4 karakter özelliği seçmiş oluyoruz ve bu özellikler birleşerek karakterimizin kişiliğini oluşturuyor.
Oyunun en iyi yanı kişilik şekillendirme dedik. Ancak belki de en kötü kısmı karakterimizin dış görünüşünü ayarladığımız kısım. Sanki oyun yapımcıları önemli olan iç güzelliği demek istermiş gibi. Dış görünüş ekranında seçeneklerin şu an için az oluşu ve kaplamaların ham durması, oyunlarda karakterinin dış görünüşe önem verenleri biraz irrite edebilir. Ancak son gelen kış güncellemesi ile bu kaplamaların da bir kısmının revize edildiğini söylemekte fayda var.
Diyaloglar
Oyunu tek bir karakter üzerinden değil, bütün ekip olarak oynuyorsunuz. Karakterlerin birbirleri ile olan diyalogları ve oyuna girerken belirlediğiniz özellikleri doğrultusunda yaptıkları yorumlar, oyuna gerçek bir ekibi yönetiyormuşsunuz havasını katıyor. Oyunda hemen hemen her şey için D&D’den alışık olduğumuz 20’lik zar kullanılıyor.
Diyaloglar sırasında karakterlerinizin kişilikleri ve kabiliyetleri göz önüne alınarak, seçilebilir yeni diyalog opsiyonları beliriyor. Örnek vermek gerekirse bir satıcıyla pazarlık yapmak istiyorsanız karizması yüksek bir karakteriniz satıcıyı düşük fiyat için ikna etmek istiyor, Aldatma yeteneği yüksek bir karakter ise satıcıya yalan söylemek istiyor veya güçlü ve tehditkar bir karakter, satıcıya göz dağı vermek istiyor. Bu istekler arasında seçimi siz yapıyorsunuz. Seçimlerinize göre oyun sizin için bir 20’lik zar atıyor, atılan zar üzerine karakterin o alandaki yeteneği ekleniyor. Başarılı olup olunmamasına göre değişik sonuçlarla karşılaşıyorsunuz. Genellikle diyaloglar sırasında 4 karakterinizin de söyleyebileceği değişik seçenekler çıkıyor. Yani bu türün diğer oyunları gibi ana karakterimiz her konuda başarılı olmak zorunda değil veya bazı konularda yeterince iyi değil diye diyalog seçeneklerine erişimi kaybetmiyor, Karakterler bir şekilde birbirlerinin açıklarını kapatıyorlar.
Karakter seslendirmelerine ve diyalog içeriklerine gelecek olursak; sevmek ile nefret etmek arasında kaldığımı söylemek isterim. Bazı noktalarda gerçekten çok klişe diyaloglar görebiliyorsunuz. Seslendirmeler ise çok iyi denemez ama bağımsız bir yapım için bence gayet yeterli, unutmamak lazım oyun hala erken erişimde ve önünde gelişim için epey bir yol var.
Yetenekler ve Savaş sistemi
Savaş sisteminde zarlar kullanılıyor ve tur odaklı. Her karakterimizin tur kendisine geldiğinde kullanabileceği bir aksiyonu, bonus aksiyonu ve hareket sınırı bulunuyor. Hareket sınırı ırka ve sınıfa bağlı olarak değişiyor. Hareket sınırının aksiyonu ve bonus aksiyonu sınırlayıcı herhangi bir özelliği bulunmuyor. Aksiyonunu kullanarak karakterlerimiz rakiplerine saldırıda bulunabiliyor. Eğer bir rakibinize saldırıda bulunma istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken ilk şey ışık. Solasta ilk çıktığında D&D’den daha farklı bir ışık mekaniği benimsemişti. Oyunda loş ışık altındayken de aynı karanlıktaymış gibi dezavantajlı saldırılar yapıyordunuz. Bu durum sizi zorunlu olarak ışık büyüleri veya meşale gibi ışık saçan araçları kullanmaya itiyordu, kullanmazsanız rakibinize yaptığınız vuruşlar büyük olasılıkla ıska geçiyordu. Ancak oyunculardan gelen şikayetleri dinleyen geliştirici ekip, Kış Güncellemesi ile oyunun ışık mekaniğini D&D’deki kurallara göre değiştirdi. Artık oyunda ancak karanlıkta saldırdığımızda dezavantajlı saldırıda bulunuyoruz.
Solasta’da yapay zeka savaş sırasında taktiksel hamleler yapabiliyor. Düşmanlarınız kendilerine avantaj sağlayacak şekilde siper alabiliyor, ayrıca yakın dövüş sırasında duvarlara tırmanıp (Eğer tırmanma yeteneği varsa) sizin ulaşamadığınız noktalardan menzilli saldırılar gerçekleştirebiliyorlar. Büyücüler geri planda kalıp takımınızda birden fazla kişiye hasar verebilecek büyüler yapabiliyor. Tabi ki siz de boş durmuyorsunuz savaş başlamadan önce ve savaş sırasında düzgün pozisyon alıp rakibin hareketlerini sınırlamak, savaşın seyrini değiştirebiliyor.
Oyunda şu an için maksimum 8. seviye olabiliyorsunuz. 8. seviyeye gelinceye değin kullanabileceğiniz, her sınıf için birbirinden farklı yetenekler ve büyüler bulunuyor. Pasif özellikler de işin içine girince karakterler birbirinden farklı ve özel oluyor. Oyundaki büyü sayısının da gayet yeterli olduğunu söylemek lazım.
Harita üzerinde bir noktadan bir diğer noktaya yolculuk sırasında, takımınız arka planda çeşitli aktivitelerde bulunuyor. Kimisi avlanıp takımın yiyecek ihtiyacını karşılarken, kimisi iksir yapmak için çeşitli otlar toplayabiliyor. Yolda bulduğunuz kitapları gece kamp kurduğunuzda okuyarak yeni bilgiler, tarifler öğrenebiliyorsunuz. Eğer takımınızda büyücü sınıfından bir karakteriniz varsa, yol üzerinde bulmuş olduğunuz parşömenlere yazılı büyüleri kendi kitabına ekleyerek, kullanabileceği büyü sayısını artırabiliyor.
SONUÇ
Sonuç olarak; Sıra tabanlı RYO’ları seviyorsanız Solasta’ya bir şans vermekte fayda var. Geliştiricilerin oyuncu kitlesiyle olan ilişkileri gayet samimi, yani oyunlarını oyuncuların isteklerini de göz önünde bulundurarak geliştiriyorlar denilebilir. Oyunun tam çıkış tarihi belli değil ancak yıl başı sonrası yeni bir içerik güncellemesi daha geleceğini söylemek isterim. İleri dönemde gelebilecek güncellemeler ile oyun, türünün başarılı oyunlarından biri olabilecek konumda. Son olarak, destek vermek isterseniz geliştirici ekibin kickstarter projesi hala devam ediyor. Başka yazılarda görüşmek üzere hoşça kalın.